1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Формирането на цените на засегната от съхнене дървесина се променя

Формирането на цените на засегната от съхнене дървесина се променя

Снимка:

Постановлението ще позволи създаването на стимули за поддържане на горите в добро здравословно състояние

Правителството реши при продажбата на дървесина, повредена от абиотични и биотични фактори и въздействия, държавните предприятия по чл. 163 от Закона за горите да внасят във Фонд „Инвестиции в горите” половината от определената за здрава дървесина сума.

Промяната, която беше направена с допълнение в ПМС 343/2011 за определяне размера на частта от продажната цена на дървесина и недървесните горски продукти, внасяна във Фонда, ще позволи на държавните предприятия да са по-гъвкави при формирането на началните цени за реализацията на засегната от съхнене дървесина.

По данни на Изпълнителната агенция по горите, държавните предприятия по Закона за горите, както и собствениците на горски територии, от края на 2012 г. се наблюдават засилени процеси на съхнене на иглолистни култури извън ареала им на разпространение.

Изсъхналата дървесина е с влошени технически показатели и трудно намира реализация като строителен материал или за преработка. Приетото от правителството постановление ще позволи създаването на стимули за поддържане на горите в добро здравословно състояние чрез пласиране на дървесината от санитарна сеч.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.