1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. ФОРУМ „МИСИЯ: ЧИСТА ХРАНА, ЧЕСТЕН ПОМИНЪК“

ФОРУМ „МИСИЯ: ЧИСТА ХРАНА, ЧЕСТЕН ПОМИНЪК“

Заключително събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“

Успешни примери за природосъобразен бизнес в Натура 2000-зоните и идеи за бъдещето развитие и опазване на природата  в България ще бъдат обсъждани на Международния форум „Мисия: чиста храна, честен поминък“ на 5 юли 2017 г. от 10 до 15:30 часа Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Форумът е заключителното събитие на българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“, макар екипът да е убеден, че това не е краят на инициативата.

Храната, която все повече се търси, е произведена в малка ферма и търси своя по-кратък път към хората, които я ценят. Произведена е по устойчив начин, щадящ природата. Означава ли това обаче, че е печеливша за производителите и им гарантира честен поминък? Защо все повече хора се обръщат към традициите, старите породи и сортове, биоразнообразието? И защо започват да отделят от личните си средства за това? Какво мотивира все повече хора да се грижат за природата? Как предприемачеството с кауза се превърна е реалност?

Форумът  ще  бъде открит от министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, посланика на Швейцария Денис Кнобел, заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова и ректора на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков.

„Чиста храна, честен поминък“: мисията е възможна

Изпълняван с подкрепата от Българо-швейцарската програма за сътрудничество,  „За Балкана и хората“ насърчава усилията на институциите, гражданските организации и малкия и среден бизнес в девет Натура 2000 зони в Западна и Централна Стара планина за икономическо развитие в хармония с устойчивото използване на природните ресурси. Проектът спечели наградата Натура 2000 на Европейската комисия през 2016 г. в категория „Социално-икономически ползи“. Големият резултат на проекта е, че демонстрира как Натура 2000 вече не се вижда като пречка, а като възможност за честен поминък на местните хора. Личните истории на десетки фермери и предприемачи са пример за следване. Моделът „За Балкана и хората“ е повод за дискусии и конкретни решения как да се развиват бъдат развивани бедните икономически, но богати на биоразнообразие райони на България, за да се превърнат в благоденстващи.

Четири модула – осемнадесет лектори – широк кръг от теми за храна, природа и поминък

Презентациите и дискусиите на „Мисия: чиста храна, честен поминък“ са разделени в четири едночасови модула. В „Произведено във фермата“ Стоилко Апостолов от БИОСЕЛЕНА и шеф-готвач Андре Токев ще говорят за нуждата от качествена фермерска храна. Фермери и предприемачи от Швейцария и България (Андреас Вютрих, Любомир Ноков и Филип Харманджиев) ще представят фермерството като възможна мисия, а швейцарският маркетинг експерт Ана Пере ще говори за общата марка на фермерите като гаранция за потребителите.

Модулът „Предприемачество с кауза“ ще представи личните истории на Мая Ангелова от чипровското село Превала, извървяла пътя от оръжеен завод до сладкарската фурна, Калин Класанов от RooBar с пример за осъществен финансов механизъм за опазване на природата и Мариета Терзиева от Детска природна академия „Узана“ край Габрово.

„Защо природата ни е важна?“ – своите отговори в този модул ще дадат хора с различни професии и опит: преподавателят в Софийския университет Марин Бодаков и Петя Кокудева - детски писател и пътешественик, международният експерт Бертран Сансонанс от Pro Natura / Приятели на земята и природозащитникът от WWF – България Александър Дунчев.

Примери на местни хора от двете страни на границата между България и Сърбия са акцентът в последния модул „Богатството на местните породи“. Запазването на традиционни сортове ябълки са темата на Оля Генова от Природен парк „Врачански Балкан“. Нетрадиционен поглед към природното разнообразие ще даде доц. д-р Веселка Тончева от Етнографския институт с музей на БАН, представяйки фолклорното многообразие в България с неговите изгубени и възродени традиции.

Форумът е открит за всички, които се интересуват от тези теми. Ще бъде излъчван в реално време през фейсбук-събитието Мисия: Чиста храна, честен поминък, където всеки може да задава въпроси.

Продължение на Форума е НАТУРА Фест, който започва следобеда на същия ден в парка „Заимов“, при театър „София“.

Събитието е под патронажа на посланика на Швейцария Денис Кнобел. Организатори са партньорите по проекта „За Балкана и хората“ - Фондация за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, Асоциация на парковете в България, Българска фондация Биоразнообразие, Българско дружество за защита на птиците, Изпълнителна агенция за селекция и репродукция в животновъдството, WWF-България, REDD, SAVE, Pro Natura и BirdLife – Швейцария, в сътрудничество със Софийския университет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.