1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франс Тимерманс: Фермерите не се нуждаят от повече пари

Франс Тимерманс: Фермерите не се нуждаят от повече пари

Снимка:

По думите на комисаря най-напред трябва да се изясни въпроса дали наличните за този програмен период 387 милиарда евро се харчат правилно

Аграрният бюджет на Европейския съюз няма нужда да бъде увеличаван през следващия период, въпреки призивите за повече пари. На такова мнение е заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, изразено в интервю за брюкселска медия.
 
По думите на комисаря най-напред трябва да се изясни въпроса дали наличните за този програмен период 387 милиарда евро се харчат правилно. Според него това не е така, а темата може да послужи за отправна точка за по-нататъшно обсъждане относно възможността за използване на други структури за финансиране за допълване на ОСП. 
Настоящата програма за периода 2021-2027 година се очаква да подкрепи прехода към по-зелено, по-устойчиво бъдеще за селското стопанство, както е посочено в стратегията "От фермата до трапезата". Тимерманс отбелязва, че заради инфлацията, съчетана с рязко покачващите се цени на основните производствени разходи, бюджетът се наложи да бъде разтегнат.
 
Това е накарало някои заинтересовани страни и законодатели, включително еврокомисаря по земеделието Януш Войчеховски, да настояват за по-голям пакет през следващия период на финансиране – идея, която Тимерманс категорично отхвърля. 
Посочвайки, че възстановяването на Украйна ще погълне голяма част от бюджета на Съюза, заместник-председателят на Комисията изрази съмнение, че идеята за по-голямо финансиране по линия на Общата селскостопанска политика ще получи подкрепа от страните членки. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.