1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франц-Херман Брюнер - шефът на ОЛАФ, даде 3 месеца за делата с евроизмами

Франц-Херман Брюнер - шефът на ОЛАФ, даде 3 месеца за делата с евроизмами

Брюнер все пак е забелязал известен напредък в работата на администрацията, но бе категоричен, че няма отчетлив успех в съда

 

Шефът на Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ - Франц-Херман Брюнер, даде на управляващите срок от три месеца, за да отчетат конкретен резултат по познатите случаи с евроизмами. Брюнер все пак е забелязал известен напредък в работата на администрацията, но бе категоричен, че няма отчетлив успех в съда. След три месеца се чака и доклад за изпълнение на ангажиментите на страната ни по усвояване на еврофондовете.

"Много неща в България не са направени както трябва и много пари са попаднали в ръце, в които не е трябвало да попаднат", обобщи ситуацията Брюнер. Според него става дума за суми от порядъка между 10 млн. евро и 100 млн. евро. "Това са големи суми в европейски мащаб", уточни той.

Брюнер се срещна с премиера Сергей Станишев и министрите Меглена Плугчиева, Миглена Тачева и Михаил Миков, както и с главния прокурор и шефа на ДАНС. С тях са набелязали мерки за следващите 90 дни, след като са направили преглед на делата за евроизмами, по които ОЛАФ и българското звено правят свои разследвания. "Делата са известни. Важно е изясняване на вече познатите случаи. Не искам да правя предписания на съдилищата, но е важно случаите да стигнат до съда и да завършат с присъда", обясни Брюнер. На няколко пъти той заяви, че не бива да се бърза с правосъдието, но и то не трябва да буксува. ОЛАФ очаква структурни и персонални промени, които да гарантират стабилността на съдебната ни система. В края на август, когато Франц-Херман Брюнер отново бе у нас, каза, че очаква успешно провеждане на структурни промени в антикорупционните звена.

 

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.