1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Франция ограничава промоциите в търговските вериги

Франция ограничава промоциите в търговските вериги

В закона е залегнала и промяна на начина на договаряне между фермерите и търговците

За по-справедливи изкупни цени и по-високи доходи за фермерите ще се бори френското правителство. За целта кабинетът е внесъл законопроект, който да ограничи промоциите и намаленията в търговските вериги.

Франция от години страда от ценова война в големите вериги за хранителни стоки. Последният случай с огромни намаления беше преди броени дни, когато една от веригите пусна течен шоколад на промоционална цена 70 процента под нормалната. Тогава в някои магазини се стигна дори до сбивания между клиенти, грабещи стоката от рафтовете.

Според новия законопроект, в бъдеще намаленията могат да бъдат най-много 34 процента, а промоции от типа "купуваш две, плащаш едно" ще са забранени. По искане на земеделския министър Стефан Травер, в закона е залегнала и промяна на начина на договаряне между фермерите и търговците. Стопанинът да предлага цена, съобразена с неговите разходи, а не търговецът или преработвателят да бъде водещ в този процес, предвижда новото законодателство. Освен това, търговските вериги ще са длъжни да продават стоката с минимум 10 процента над покупателната й стойност.

Потребителските организации във Франция обаче критикуват предложения законопроект, определяйки го като подарък за големите вериги - в ущърб на консуматорите и без полза за фермерите. Най-потърпевши ще бъдат потребителите, които ще плащат по един милиард евро допълнително на година, показват техните анализи.

Законът ще влезе в пленарна зала в края на март или началото на април, съобщават от Елисейския дворец.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.