1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Французи обвинени за нелегално наемане на селскостопански работници

Французи обвинени за нелегално наемане на селскостопански работници

 

Срещу шестима работодатели от лозаро-винарския бизнес във Франция са повдигнати обвинения в измама заради използване за сезонни работници от България и Турция.

Работодателите са следствени от няколко дни за използване на нелегални сезонни работници. Разследвани са и двама посредници българин и турчин, на които още през февруари е била наложена мярка задържане под стража за подпомагане на нелегален престой, посочи прокурорът Франсис Батю.

Ще бъдат подложени на разпит и други селскостопански производители, за които има подозрения, че са замесени в същата афера с наемане на работници, като срещу тях също може да бъдат предприети следствени действия.

Някои от бизнесмените в лозаро-винарския бизнес, които уведомявали властите само за част от наетите гроздоберачи, обяснили, че се свързвали по телефона с един от посредниците, когато имали нужда от работна ръка.

Иззетите документи за самоличност не отговаряли на хората, които били наети на работа при гроздобера през септември м.г. Берачите, които нямали разрешителни за престой или за работа, си устроили лагер по време на кампанията в областта Божоле и от там полицията започнала да разплита нишките на мрежата.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.