1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Френска асоциация ще представи нови породи овце на изложението в Сливен 2016

Френска асоциация ще представи нови породи овце на изложението в Сливен 2016

Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество и развитие на овцевъдството между браншовите организации на България и Франция

Френската Асоциация по планинско овцевъдство ще представи нови породи овце на XІІІ-тото Национално изложение на животновъдите в град Сливен 2016. Това стана ясно на среща на земестник-министърът на земеделието и храните д-р Цветан Димитров с г-н Жан-Люк Шовел, президент на ROM selection - Асоциация по планинско овцевъдство, която се проведе в рамките на Международния салон за селско стопанство в Париж, Франция.

Френската асоциация заяви намерението си да участва на специализирането изложение като първа стъпка в представянето на своите породи овце. Инициативата е част от подписано споразумение за сътрудничество и развитие на овцевъдството между браншовите организации на България и Франция. Целта е да се постигне ефективна кръстоска между български и френски породи овце, която да бъде отглеждана в България, с цел производство на месо и износ на френския пазар.

По време на срещата двете страни се договориха и за задълбочаване на сътрудничеството чрез съвместни проекти в областта на животновъдството. Предвижда се български фермери да посетят френски ферми с цел обучение и обмяна на опит. „Изпълнението на подобен проект по овцевъдство цели популяризиране на този сектор у нас“, заяви зам.-министър Димитров. Той допълни още, че чрез изграждане на модулна ферма за отглеждане на овце ще се даде възможност за провеждане на демонстрации, обучения и развъдната дейност.

От българска страна ще участват и аграрните университети, които също ще имат възможност да се включат чрез биологични изследвания и стопански анализи за адаптивност на френските породи на месна почва от гледна точка на тяхната продуктивност и пазарна възприемчивост. Партньор на проекта от България е определен Тракийският университет, гр. Стара Загора.

„Надяваме се, че сме взели най-доброто в земеделието и науката, опитваме се да направим връзката между селскостопанската наука и университетите“, заяви проф. Радослав Славов – преподавател в Тракийски университет.  Той допълни още, че за студентите в университета също ще бъде полезен опит да се включат в обучението и дейността на фермата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.