1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Френски и германски фермери имат обща позиция за аграрния бюджет на новата ОСП

Френски и германски фермери имат обща позиция за аграрния бюджет на новата ОСП

Двете най-големи фермерски организации в тези страни излизат с обща декларация

Френски и германски фермери имат обща позиция за аграрния бюджет на новата Обща селскостопанска политика. "Съкращенията на средствата не са приемливи. Няма как да постигнем екологичните цели с намален бюджет." Това се казва в обща декларация на двете най-големи фермерски организации в тези страни.

Президентите на двете организации, Кристиан Ламбер и Йоахим Руквид, призоваха държавите от Европейския съюз да увеличат вноските си в бюджета на Общността, за да има достатъчно средства за селското стопанство. Само така двата стълба на аграрната политика ще запазят своите функции, изтъкнаха те.

След срещата във френското посолство в Берлин Йоахим Руквид подчерта, че не бива да се допуска разкъсването на Общата селскостопанска политика на 27 отделни системи за субсидиране. Това щяло да доведе до драстични изкривявания на конкуренцията и да навреди на всички фермери в Европа. "Основните елементи и концепцията трябва да важат за всички, само така ще имаме общ пазар", каза Руквид.

Кристиан Ламбер допълни, че аграрната политика трябва да се съобразява както с приноса на стопаните за опазването на околната среда, така и с техните доходи. "Директните плащания подкрепят приходите на фермерите и по този начин ги компенсират за по-високите изисквания, поставяни от Брюксел. Затова Европейският съюз трябва да ограничи политическата свобода на националните правителства в сектора и не бива да разрешава всяка държава да прави каквото си иска", смята президентът на Френския земеделски съюз.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.