1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гъбите, които се изнасят в чужбина, вече задължително ще се изследват за радиоактивност

Гъбите, които се изнасят в чужбина, вече задължително ще се изследват за радиоактивност

Изследването е във връзка с конфискуваните и унищожени от властите във Великобритания родни гъби, износ за Холандия. съдържащи повишени нива на цезий

Родните гъби, които се изнасят в чужбина, вече задължително ще се изследват за радиоактивност, това обяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол, цитиран от Дарик радио. Той отговори на питане на Иван Иванов от Синята коалиция по случая с конфискуваните и унищожени от властите във Великобритания родни гъби, износ за Холандия. Засега изследванията показвали, че миксът „Овчи крак” в пратката е бил с повишени нива на цезий. Министърът се съгласи с депутата, че случилото се не се дължи на близостта с урановите мини в Родопите, а на остатъчни количества от радиацията при Чернобил.

Мирослав Найденов заяви, че проучването е показало, че на фона на спокойната радиационна обстановка на територията на страната, единствено при събраната в планинския масив Централни Родопи гъба от вида Овчи крак е имало един-два случая на завишени нива на радиоактивност. Изследването на същия вид гъби, събирани от други части на страната, не е показало завишена радиоактивност. Тъй като тази гъба не е налична в момента поради факта, че расте в България през септември, ще бъде изследвана за наличие на радиоактивност при появата й, обясни министърът.

Той отчете, че в конкретния случай миксът от гъби е от реколта 2010-а и търговията е осъществена еднократно на 21 април 2011 година за Холандия.

„За да не се получава проблем с имиджа на България като износител на подобни гъби, тъй като наистина става въпрос само за един вид гъби и съм съгласен с вас, че не става въпрос за близостта с уранови рудници, а по-скоро наистина от остатъчни количества от радиацията при Чернобил, затова с писмо от 18 май на агенцията по храните операторите и компетентните органи са задължени да изследват всички проби гъби, които се изнасят по някакъв начин, макар и това да натовари бюджета на агенцията, тъй като изследването за радиоактивност изисква определени средства“, допълни министър Найденов.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.