1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гърция мобилизира всички сили в защита на сиренето фета

Гърция мобилизира всички сили в защита на сиренето фета

Според гръцкия министър на външните работи то е заплашено от българските сирена

 

Гърция мобилизира дипломатическите си служби в защита на наименованието на сиренето фета, дадено им от Брюксел, съобщи гръцкият министър на външните работи. Според него то е заплашено от българските сирена, които използват името незаконно.

Министърът "мобилизира дипломатическата си мрежа в чужбина в рамките на условията, предвидени по европейското законодателство, за да защити с всички възможни средства закриляното понятие". Гръцкото министерство на земеделието съобщи за случаи на продажба в рамките на Европейския съюз (ЕС) на български сирена под името "фета".

Министърът на външните работи се обърна към България с думите, че "кандидатките за членство в ЕС, каквато е и България, трябва да уверят съюза, че ще се съобразяват с правилата на общността в момента на приемането им". Фета е едно от 20-те гръцки сирена, които се ползват със защитено наименование. През 90-те години Гърция си извоюва това право след дълги битки с останалите страни-производителки - Дания, Франция и Германия. /АФП /Източник: БГНЕС

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.