1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гърция обявява война на тютюнопушенето

Гърция обявява война на тютюнопушенето

За нарушителите са предвидени глоби от 300 до 20 000 евро

 

Забрана за тютюнопушене на обществени места, която ще засегне повечето закрити помещения, въвежда Гърция от 1 януари 2010 г. Това означава, че пушенето на цигари няма да бъде позволено в баровете, ресторантите, офисите, болниците и обществения транспорт.

Очаква се новата мярка да предизвика недоволството на гърците, 45 на сто от които са заклети пушачи. Всъщност Гърция бе първата страна в ЕС, която наложи забрана за тютюнопушене на обществени места през 2002 г., но тя не засягаше баровете. Забраната обаче остана само на книга с изключение на спазването й в градския транспорт.

Новият законопроект предвижда големи глоби за всеки, който не спазва забраната. Ресторанти, барове и кафенета ще бъдат глобявани с 3000 евро при нарушение, а пушачите ще трябва да заплащат глоба от 300 евро. Внушителни са санкциите за собственици и управители на заведения, допуснали непълнолетни. Те ще плащат глоби в размер на 1000 евро, а при повторно нарушение санкцията ще стига до 20 000 евро с възможност за отнемане на лицензите. Друга клауза предвижда същите глоби за онези, които продават цигари на непълнолетни.

Гърция е една от малкото страни, която толерира пушачите, но през 2010 г. ще се присъедини към държавите членки на ЕС, въвели ограничения за тютюнопушене въпреки протестите на пушачите. Пълна забрана за тютюнопушене има в Ирландия, Италия, Испания, Великобритания, Холандия, Франция и в 8 от 16-те провинции на Германия. Забрана за тютюнопушене на публични места действа в Малта, Швеция, Литва, Латвия, Естония, Словения, Финландия, Дания и Белгия.

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.