1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия планира да улесни отстрела на опасни вълци

Германия планира да улесни отстрела на опасни вълци

Невъзможен остава превантивният отстрел, забранен както от националното, така и от европейското законодателство

Улеснена процедура за отстрела на проблемни вълци предлага германският министър на околната среда Щефи Лемке. Това и сега е възможно в извънредни случаи, но голяма част от условията са сложни и от заявката до издаване на разрешение минава много време.
 
Един от сериозните проблеми при сегашното законодателство е искането за ДНК анализ, който да докаже кой вълк е убил пасищно животно. Докато излязат резултатите от пробата хищникът е изчезнал.
Зеленото министерство предлага в рамките на 21 дни всеки вълк, открит в радиус от 1000 метра около убитото животно, да може да бъде отстрелян, без да се изчаква резултата от ДНК анализа. Идеята е продиктувана от наблюденията, че след атаката вълците в продължение на дни се връщат на същото място в търсене на нова плячка. За да стане това факт, стопанинът на убития добитък трябва да е прилагал мерки за защита на стадото, с кучета пазачи или чрез заграждения. Друго условие е в региона да е имало нападения от вълци. И трето – всяко убито животно трябва да бъде прегледано от експерт, който да установи, че е било атакувано от хищник. Разрешителното се издава за отделен случай, но не и предварително. Това означава, че няма да могат да се очертават зони, свободни от вълци. Невъзможен остава превантивният отстрел, забранен както от националното, така и от европейското законодателство. 
 
Първите реакции по предложението на Лемке са разнопосочни. От Бавария критикуват, че се разрешава отстрела само на проблемни вълци, докато в Мюнхен настояват за по-строга регулация на популацията. Според аграрното министерство в провинцията вълкът в Германия не е застрашен, за разлика от пасищното животновъдство.
Недоволни са и от Германския земеделски съюз. Там смятат, че предложението на Лемке е недостатъчно и няма да помогне за решаването на проблемите. По последни данни във Федералната република има 184 глутници, 47 двойки и 22 единака. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.