1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Директивата на ЕС за хабитатите позволява отстрела на вълци

Директивата на ЕС за хабитатите позволява отстрела на вълци

Тя позволява да допускат изключения от строгата защита в определени ситуации

Европейската директива за хабитатите позволява на държавите членки да допускат изключения от строгата защита на вълците и в определени ситуации да разрешат отстрела на единични екземпляри. Това се казва в писмо на еврокомисар Виргиниюс Синкявичюс, който отговаря за опазването на околната среда.
 
Синкявичюс пояснява, че подобни изключения са възможни, за да се предотвратят тежки щети в животновъдството, както и в интерес на здравето на гражданите и обществената сигурност. Писмото на комисаря е в отговор на запитване от германски евродепутат от Европейската народна партия, който беше поискал от Европейската комисия оценка на предложението в Германия да се въведе активно управление на популацията от вълци, каквото има в няколко държави членки.
 
Според народния представител в редица германски провинции вече са се образували стабилни териториални популации, а общият брой на вълците всяка година се увеличава с 30%. Тези факти показват, че състоянието на хищниците във Федералната република вече не е застрашено и превантивните мерки като поставянето на защитни заграждение, не са достатъчни за опазването на селскостопанските животни. 
 
Ето защо сегашната опозиция в Германия, чийто представител е евродепутатът, настоява за въвеждане на активно управление на популацията, по примера на Франция и Швеция. Официалните данни към края на миналата година показват, че във Федералната република е имало 1175 вълка, разделени на 161 глутници, 43 двойки и няколко единака. Според германското правителство тази бройка не е достатъчна за запазване на популацията.
 
В своя отговор Виргиниюс Синкявичюс посочва, че член 16 от Директивата за хабитатите позволява отстрела на вълци и по други причини, освен защитата на пасищните животни от социални или икономически съображения. Комисарят припомня, че стратегиите за управлението на вълците трябва да са насочени към защитата на селскостопански и диви животни и към избягване на евентуални конфликти. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.