1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Германия забранява нелоялните практики

Германия забранява нелоялните практики

Новите правила трябва да предпазят фермерите

Германският Бундестаг гласува закон, който забранява нелоялните търговски практики в сектора на хранителните стоки. Новите правила трябва да предпазят фермерите от пазарната власт на големите вериги.
 
Една от практиките, която няма да е възможнa, е например спешна поръчка на марули, която се заплаща месеци по-късно. Законът беше одобрен, както от народните представители на правителствената коалиция, така и от депутатите от групите на Зелените. 
С новите правила в германското законодателство влиза и съответният европейски регламент срещу нелоялни търговски похвати. Ето какво е забранено:
Плащането на пресни продукти по-късно от 30 дни след доставката, търговците да искат от своите доставчици такса "склад" и едностранни промени на условията за доставка и плащане. Освен това супермаркетите вече няма да имат правото да връщат непродадена стока без да я платят, нито пък да искат от своите доставчици пари за листването на техните продукти. При нарушения глобите за търговците стигат до 750 хиляди евро.
Законът е изработен на фона на силно конкурентния пазар за хранителни продукти в Германия. Там малките доставчици са изправени срещу концентрираната власт на големите вериги. "Налице е огромно неравенство на пазара", анализира ситуацията земеделската министърка Юлия Кльокнер. По нейни данни четири големи вериги си разделят пазарен дял от 85 процента. В интервю за Германската телеграфна агенция тя посочи, че в тази ситуация фермерите са в ролята на Давид срещу Голиат, тъй като често са принудени да се съгласяват с нечестни методи, за да получат изобщо място в магазините. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.