1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гласуването за Брекзит е насрочено за 15 януари

Гласуването за Брекзит е насрочено за 15 януари

Тереза Мей отново призова за одобрение на договореностите с Брюксел

Гласуването за Брекзит в долната камара на британския парламент е насрочено за идния вторник, 15 януари, съобщават местните медии. Тогава депутатите трябва да решат дали да приемат плана на министър-председателя Тереза Мей за излизане от Европейския съюз.

В последната си реч пред народните представители в неделя Мей отново призова за одобрение на договореностите с Брюксел. В противен случай Великобритания щяла да понесе тежки икономически загуби, а жителите да загубят доверие в демократичните принципи, предупреди тя.

Въпреки това в момента изглежда, че Мей няма да събере нужното мнозинство. Нито съпартийците й от Консервативната партия застават плътно зад нея, нито коалиционните партньори от северноирландската Демократична юнионистка партия. Редица народни представители и от двете партии смятат, че документът не дава така желаната свобода на Великобритания. Твърдо против е Лейбъристката партия на Джеръми Корбин.

В същото време от Брюксел съобщават, че Европейският съюз няма да води нови преговори за допълнителни условия. Британското правителство, както и повечето страни-членки на Съюза вече се подготвят за "твърд" Брекзит, т.е. без договор между Лондон и Брюксел. При последните проучвания на общественото мнение в Обединеното кралство 54 процента от анкетираните се обявиха срещу излизането от Европейския съюз.

За още актуални Новини гледайте АгроТВ

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.