1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Глоба до 15 000 лв. ще наложи Басейнова дирекция - Плевен

Глоба до 15 000 лв. ще наложи Басейнова дирекция - Плевен

 

Глоба до 15 000 лв. за увреждане на речното легло и възпрепятстване на проводимостта на река Бялата река ще наложи Басейнова дирекция Дунавски район Плевен, информират от дирекцията. Нарушението е констатирано при извършена проверка от експерти на дирекцията заради изземване на варовикови образувания от дъното на водопад на десния приток на р. Осъм в землището на с. Александрово, общ. Ловеч.
Извършената проверка от Басейнова дирекция - Плевен установи видими следи от предварителна подготовка. Преди водопада е изграден преграден яз от подръчни материали – клони, тиня и глина с цел отбиване на водното течение през прокопани улеи от двете страни на водопада. От осушения горен и среден участък от водопада е иззет скален материал чрез изрязване. От дясната страна на водопада в долния участък са изсечени стъпала в скалите. Долният участък с височина около 3 м е сух и водите протичат през отвори във вътрешността на скалите и се вливат в р. Осъм.
По сведение на Районно полицейско управление – Ловеч иззетият скален материал е около 3 кубика и се съхранява в база на МВР. Продължава издирването на извършителя от компетентните органи.
Басейнова дирекция-Плевен ще сезира и областния управител на гр. Ловеч за предприемане на мерки по компетентност, регламентирани в Закона за водите, съгласно който естествените водопади и прилежащите им ивици са публична държавна собственост./focus-news.net

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.