1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Глобяват България, ако няма акциз за домашната ракия

Глобяват България, ако няма акциз за домашната ракия

България ще се опита да настоява акцизът за количеството да е 25% от определената ставка

 

Шансът България да получи някакво специфично намаление за акциза за домашната ракия е абсолютно минимален, дори нулев. Това каза заместник-министърът на финансите Георги Кадиев. Той даде за пример това, че подобни искания са имали и Кипър, и Гърция и всички държави, които са имали такива производства, но не са го получили.

Като държава членка на Европейския съюз България ще се опита да настоява вместо 50%, акцизът за количеството, определено за семейна консумация, да е по-нисък – 25% от определената ставка. Към този момент, обаче, акцизът трябва да се събира, защото в противен случай Европейската комисия може да наложи финансови санкции на страната ни, каза още заместник-министърът на финансите. Ето какво още каза Георги Кадиев:

"След три месеца, като дойдат евроекспертите, а те ще дойдат още март месец, и кажат: "Вие колко сте събрали от акциз от такова производство?", и ние кажем: "Нула", веднага ще кажат: "Вие не изпълнявате договорните задължения". Оттук нататък следват съответните процедури и евентуално дело срещу България и съответно глоби. И тогава бих попитал съгласно ли е българското общество да плати от държавния бюджет, от пари, събрани от всички данъкоплатци, някаква сума пари за това, че определена група хора не желае да спазва правилата на Европейския съюз. В крайна сметка това е цената на влизане в Европейския съюз."

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.