1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Глобяват директора на архитектурния резерват "Боженци"

Глобяват директора на архитектурния резерват "Боженци"

Ели Петрова не е подала декларация за конфликт на интереси при назначаването си след конкурс през януари миналата година

Директорът на архитектурния резерват "Боженци" Ели Петрова ще бъде глобена от Комисията за установяване на конфликт на интереси ще глоби, защото не е подала декларация за конфликт на интереси при назначаването си след конкурс през януари миналата година, съобщава capital.bg. 

Петрова е направила и покупки за резервата за 615.45 лв. от дружествата на съпруга и на сина си. Според комисията сумата е частна облага, която може да повлияе на безпристрастното и обективно изпълнение на задълженията на Петрова. 

Независимо, че Боженци се намира в планински район, в който няма много магазини и че предишното ръководство на резервата също редовно е пазарувало от магазина на съпруга на Петрова, комисията смята, че има нарушение.

Формалното основание за санкцията е липсата на декларация при заемане на длъжността, в която да е посочено, че съпругът и синът й имат търговски дружества.

От решението става ясно, че 50 лв. от 615-те са платени на тяхна фирма за кон с водач, който на 1 юни безплатно е разхождал цял ден деца из резервата. Петрова се е опитала да намери кон от друга фирма, но в околността нямало подходящ.

Досегашните решения на органа създават постоянна практика наличие на конфликт на интереси да се установява само при директори на училища и чиновници от най-нисък ранг.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.