1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Глобяват хлебар с 4000 лева

Глобяват хлебар с 4000 лева

 

Експертите на Инспекцията по труда в Монтана са установили средно по 6,5 нарушения  при всяка проверка в хлебопроизводителните и сладкарските фирми в района.  През ноември стартира реализацията на областна кампания по спазване трудовото законодателство в предприятия от бранша.

С тези проверки се цели  да се  установи какви са условията на труд, осигурени ли са необходимите почивки между смените, заплаща ли се извънредният труд, съобщи директорът на ОИТ Антон Антонов. Досега са извършени 32 контроли, при които са констатирани 207 нарушения. Половината от тях са по организиране дейностите за безопасни и здравословни условия на труд и около 50 на хигиената. Установени са 26 пропуска в трудовите правоотношения.

На единайсет работодатели от района  са съставени актове. Петима са глобени с по 1000 лв. за липса на трудови договори. На един е наложена санкция, която варира по закон от 4000 до 10 000 лв., за осуетяване проверката на инспекторите. Останалите са за неизготвена оценка на риска, непроведен инструктаж, неначислен извънреден труд.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.