1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гонят незаконно къмпингуващите край морето

Гонят незаконно къмпингуващите край морето

Проведена е и нощна акция в местността „Кара дере“

В края на 2014 г. Министерство на земеделието и храните пое ангажимент към неправителствените организации за извършване на проверки в местата, които са предварително известни като къмпинг или импровизирани такива през летния сезон. Държавни институции и неправителствена организация предприеха масирани проверки в местата, които са предварително известни като къмпинг или импровизирани такива. В съвместните инспекции участват служители на Министерство на вътрешните работи, Изпълнителна агенция по горите, регионални дирекции по горите, регионални инспекции по околна среда и водите, общини и Националната асоциация "Българско Черноморие". 

Проверките започнаха още в началото на седмицата от Северното към Южното Черноморие. Проведена бе и нощна акция в местността „Кара дере“, община Бяла, която приключи със съставени 3 акта за палене на огън в горската територия и десетки констатирани нарушения. Оказа се, че всички туристи в защитената зона на дюните са запалили огън именно върху пясъчната ивица, от която започна инспекцията.

Горските служители ревизират поставените палатки в горите. Местоположението на къмпингуващите трябва да бъде регламентирано и предварително съгласувано със собствениците, на чиято територия се намират. Проверяващите следят и за паленето на огън, което крие сериозни рискове в пожароопасния сезон, както и за незаконните сечи. Във връзка с обявения пожароопасен сезон е абсолютно забранено паленето на огън в и около горите. До момента са съставени 10 акта за установени административни нарушения по Закона за горите.

По-рано инспекции имаше и в Шабла, Дуранкулак, Шкорпиловци, „Паша дере“, „Иракли“. В дивите местности са опънати стотици палатки, около които е установено замърсяване с битови отпадъци, изхвърлени от къмпингуващите. Проверките, започнали в началото на седмицата, ще продължат до петък.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.