1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гори от турско време скараха общини и държава

Гори от турско време скараха общини и държава

Общините имат възможност да се грижат по-добре за горите си, защото могат да получават средства по различни програми

 

Проблемът с горските участъци, предоставени след турското робство на общините за снабдяване с дърва за огрев и за паша на животните, ще се решава на национално ниво. Общините претендираха, че те са собственици на тези участъци и поземлените комисии им ги върнаха. Според горските обаче "балталъците", както ги наричат, не се стопанисват добре. Затова НУГ предлага изменение на Закона за възстановяване на собствеността и държавата да си вземе тези площи.

На територията на РУГ ­ В. Търново общинските горски площи заемат повече от 17 хил. ха, което е 8,5 % от горския фонд. Част от тях са "балталъци", за които няма нотариални актове, не са плащани данъци и на практика те не са общинска собственост. Според експертите от РУГ не всички общински гори се стопанисват добре. В Стражишка община например, където "балталъците" заемат 10 хил. дка, има лесоустройствен проект за ползването на всички общински горски площи. Назначен е и лесовъд, което означава, че общинското ръководство не гледа с пренебрежение на горския сектор. И Великотърновска община има гори, върнати само по емлячни регистри. 5­6 хил. дка са "балталъците" в землището на Капиново. 11 500 дка горски площи са възстановени на Златаришката община. Тя обаче води дела за още 10 хил. дка. Фактически площите, които се искат, са повече от целия държавен горски фонд в общината, обясняват от РУГ.

Общините имат възможност да се грижат по-добре за горите си, защото могат да получават средства по различни програми. В Еленско и Сухиндолско ще се залесят 1200 дка общински земи по програма САПАРД. Законът позволява да се създават общински лесничейства, общините да подписват договори с ДЛ за използване на горите, като вземат част от печалбата. Такъв договор засега има само Дряновската община с лесничейството в Плачковци.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.