1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Горнооряховският суджук влиза за вписване в Европейския регистър

Горнооряховският суджук влиза за вписване в Европейския регистър

Срокът за възражения изтича през септември тази година

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов потвърди информацията за вписването на Горнооряховския суджук в Европейския регистър. След успешното преминаване на процедурата по съгласуване в дирекциите на Европейската комисия, заявлението за регистрация на защитено географско указание на "Горнооряховски суджук” (Gornooryahovski Sudzhuk) е публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз, като част от процедурата по проучване от ЕК. След публикуването се предоставя възможност всяка държава членка или трета страна да възрази на предложената регистрация чрез изпращане на мотивирано възражение в рамките на шест месеца от датата на публикацията в Официалния вестник на Европейския съюз. Този срок изтича  през септември 2010 г. След  това се очаква да бъде публикуван регламента, с който защитеното географско указание "Горнооряховски суджук” (Gornooryahovski Sudzhuk)" се вписва в Европейския регистър, обяви министър Найденов след подписването на меморандум с браншовите организации в земеделието.

През март 2008 г. в Министерството на земеделието и храните постъпи официално заявление спецификация от група производители „Раховец-2007” за регистрация на защитено географско указание "Горнооряховски суджук” (Gornooryahovski Sudzhuk) в Европейския регистър на защитените географски указания и наименования за произход.

Съгласно изискванията на чл.5 ал. 5 от регламент 510/20006 г. беше проведена национална процедура на документална проверка, проверка на място и оповестяване, която предоставя възможност всяко физическо или юридическо лице, което има правен интерес и местожителство или седалище на територията на България да може да изпрати мотивирано възражение. При приключването й нямаше подадени възражения и заявлението беше изпратено за процедура на ниво  ЕК през декември 2008 г.  

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.