1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Горските пожари

Горските пожари

Статистика и предотвратяване

Има увеличение на горските пожари във Варненска област за първото шестмесечие на годината, спрямо същия период на 2008-ма, съобщи началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и спасяване" Тихомир Тотев. Той допълни, че през миналата година изгорелите горски площи към тази дата са били 15 декара, а сега са 101, макар че са унищожени в рамките на един пожар. През 2007-ма година за първото шестмесечие са изгорели 286 декара гори, допълни Тотев. Общият брой на произшествията за отчитания период обаче тази година е намалял с около 350 инцидента. За 2009-та са регистрирани 1 270 пожара, а през миналото полугодие те са били 1 652. Горският пожар, който е унищожил 100-те декара насаждения, е този в землищата на Игнатиево, Аксаково и Слънчево. Тогава огнеборците са ползвали помощта и на „Гражданска защита” за потушаване на пламъците, припомни Тотев. Той изтъкна, че конкретната причина за пожара не е установена, но отношение по въпроса има нехарактерното засушаване в началото на лятото във Варненска област.

Заради горещините засилено охраняват горите от пожари в Смолянско. Освен подвижна горска стража от 10 души, във всяко горско стопанство са назначени дежурни, които също наблюдават състоянието на горите денонощно.

Голяма помощ за предотвратяването на горски пожари са два противопожарни автомобила с вместимост 400 л. вода. Модерните коли са ситуирани в горските стопанства в Смилян и Златоград. Екипи от по трима души към автомобилите дежурят на смени, за да пазят горите.

За първото полугодие в областта са избухнали седем горски пожара, изпепелили 33 дка иглолистни гори. Само един е причинен от късо съединение в електропреносната мрежа, а останалите са в резултат на човешка небрежност.

 

 

Етикети горски пожари
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.