1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Готови са първите проектопланове на комасираните земеделски имоти

Готови са първите проектопланове на комасираните земеделски имоти

Предстои изготвянето на втори проектоплан на комасираните имоти до края на м. февруари 2005 г.

 

Готови са първите проектопланове на комасираните земеделски имоти в землищата на с. Хърлец, общ. Козлодуй, Врачанско и ямболското село Ботево, община Тунджа по проекта "Консултантски услуги за изпълнение на пилотен проект за комасация на земеделските земи", подкрепян от Световната банка. Това съобщи Виолета Коритарова, държавен експерт в Дирекция "Поземлени имоти, регистри и информационни технологии" към МЗГ и участник в работната група по проекта. 722 собственици и ползватели на земеделски земи, които са се явили на анкетата са заявили желание да се включат в пилотното уедряване на имотите им в. Хърлец. 13,7 дка е средната големина на един частен имот в селото след окрупняване на нивите, в сравнение с преди, когато той е бил 8,9 дка. Средният размер на имотите от Държавния поземлен фонд е 73,3 дка. Преди проектоплана за комасация на земеделските земи той е бил 23,4 дка. 3339 броя имоти е имало в землището на село Хърлец преди пилотното уедряване на нивите. След първия проектоплан техният брой е 2181.

2715 броя са имотите в землището на с. Ботево след пилотното им уедряване, в сравнение с преди, когато той е бил 3897 броя. След уедряването на земите, средният брой имоти на един собственик в землището са 4, а преди комасацията са били 7 броя. 918 от 920 собственици и ползватели на земеделски имоти в селото са дали съгласие за участие в проекта за комасация.

Предстои изготвянето на втори проектоплан на комасираните имоти до края на м. февруари 2005 г., в който ще бъдат отразени желанията на собствениците и ползвателите на земеделски земи за местоположението на нивите им, след което заинтересованите ще имат възможност да се запознаят с втория вариант на плана. След това ще бъде изработен окончателен комасационен план, в които ще бъдат отразени желанията на всички собственици за местоположението на имотите им. Информацията е на пресцентъра на Министерството на земеделието и горите.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.