1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гръцките фермери отново готови за протести

Гръцките фермери отново готови за протести

Правителството продължава преговорите с кредиторите

В неделя е последното заседание на Съвета на фермерите, за да се реши, кога започват протести. От аграрните райони се подготвят отново да извадят тракторите по пътищата, съобщава БНР.

Пенсионната реформа, както и промените в данъчното облагане на фермерите създават видимо напрежение в аграрния сектор. Правителството продължава преговорите с кредиторите, но тяхното условие за следващия транш от финансова помощ е да се приемат драстични промени, както в размера на пенсиите, така и в сумата за осигуряване.

От страна на фермерите от област Фтиотида вече предупредиха официално депутатите, че който подкрепи програмата за реформи е „желателно да не посещава района“. Дали отново ще сме свидетели на блокирани с трактори пътища, отговори Йоргос Палурас - член на фермерския съюз:

През втората десетдневка на януари фермерите да са в готовност да включат тракторите, заредени с гориво и започваме поетапни протести по пътищата.За съжаление това е единственият начин да постигнем нещо.

Както се очакваше гръцката опозиция отказа дори да обсъжда плана за промени и изцяло подкрепя не само фермерите, но всички засегнати от поредното орязване на пенсии и заплати и сливането на петте пенсионни фонда в един.

Кредиторите оказват силен натиск върху правителството на Ципрас за много тежки реформи, които дори и да бъдат гласувани в парламента ще предизвикат силни социални протести.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.