1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гръцките митничари ще блокират за 2 дни всички граници

Гръцките митничари ще блокират за 2 дни всички граници

Причина за стачката е увеличаване на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите.

Доклад на Кризисния щаб за състоянието на граничните пунктове на границата с Гърция към 02.02.2010 г. :

Обстановката в Гърция - въпреки че разделението между протестиращите вече е факт, който придоби и организационни особености, и двете групи са единни по отношение на неудовлетвореността си от мерките, които гръцкото правителство предлага. Националният координационен комитет на земеделците (съставен преобладаващо от поддръжници на управляващата партия ПАСОК) взе решение да бъдат продължени и дори засилени протестните действия. Министърът на земеделието вече не се счита от протестиращите за фигура, която може да бъде надежден партньор в преговорите. Исканията на фермерите са за преки срещи с министър-председателя Папандреу. През повечето от ГКПП-та между Гърция, от една страна и Турция, Р Македония и Албания, от друга – преминаването на МПС е възможно през по-голямата част от денонощието. Изключение правят ГКПП Евзони – Албания и Дойран – Р Македония, където режимът е най-тежък. Счита се, че пропускателният режим на ГКПП Кулата – Промахон е също толкова неблагоприятен както този на горепосочените два пункта.

На 4 и 5 февруари
предстои стачка на гръцките митнически служби, причината за която е увеличаване на данъците върху необлагаемите досега надбавки на митничарите. Очаква се през тези дни всички ГКПП на Гърция да бъдат блокирани. Във връзка с предстоящата стачка на митническите служители македонското министерство на вътрешните работи е получило днес официално съобщение за блокадата от гръцките гранични служби. МВР на Р Македония е препоръчало през тези дни да не се предприемат пътувания за Гърция. МВнР на Румъния е поместило на интернет-страницата си предупреждение, призоваващо гражданите на страната да избягват пътуванията до и през Гърция.

Състояние на граничните пунктове - ГКПП Кулата  от 19.00 ч на 01 февруари до момента пунктът продължа да бъде затворен за преминаване на товарни автомобили. От 14.00 ч на 2 февруари пунктът е затворен и за леки автомобили. Образувалата се е колона от около 350 товарни автомобила. В тази връзка, от 15.00 ч са предприети действия по спиране на товарните автомобили, с дестинация Гърция, на организираните места за престой във вътрешността на страната. ГКПП Илинден - От 15.00 ч на 01.02. до 12.00 ч на 02.02. пунктът е бил отворен за всички МПС.  От 12.00 ч до 15.50 ч пунктът е бил затворен за всички МПС. Натрупването е общо на 24 автомобила. Към 17.00 ч пропускателният режим през ГКПП Илинден и ГКПП Капитан Петко Войвода е нормален.

Постъпили сигнали на горещата телефонна линия - На 1 февруари на горещите телефонни линии са постъпили общо два сигнала от фирми, със заявени загуби общо в размер на 17 000 лева.  В МВнР е постъпила декларация от Управителния съвет на Сдружение на югозападните общини, в която се изразява недоволство от продължителните протестни действия на гръцките фермери и настояване за вземане на мерки за прекратяване на блокадите и компенсиране на претърпените от компаниите загуби.

Препоръки - във връзка с повдигнатите проблеми от страна на български евродепутати в Европейския парламент, допълнителна възможност за гражданите, сдруженията и юридическите лица представлява Комисията по петициите на Европарламента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.