1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Гръцкото правителство няма да удовлетвори финансовите претенции на стачниците

Гръцкото правителство няма да удовлетвори финансовите претенции на стачниците

Земеделците ще свалят блокадата, когато осъзнаят и възприемат подхода на гръцкото правителство като правилен

Обстановката около протестните действия на гръцките земеделци остава сложна. Това каза изпълняващият длъжността генерален консул на България в Солун Лъчезар Иванов пред Агенция „Фокус”.  Категорична е позицията на гръцкото правителство, че няма да удовлетвори преките финансови претенции, които поставят стачниците. Вчера стачниците блокираха следобед и вечерта Солун и по-специално двата входа – източния и западния. Източният е и пътят към летището. В момента има изложение „Агротика”, което трябваше да бъде посетено от министър Катерина Бацели. Тя заобиколи блокадата, с което като министър на земеделието си навлече и гнева на протестиращите, каза Иванов. По думите му – земеделците ще свалят блокадата, когато осъзнаят и възприемат подхода на гръцкото правителство като правилен.

След драматичната реч към гръцкия народ, който отправи министър-председателят Папандреу за това всички активно да участват с правилни действия за излизане от тежката икономическа ситуация, с драстичните мерки, които обяви в държавния сектор, практически днес сме освен със стачкуващи земеделци и със стачкуващи гръцки митничари, които са в предупредителна стачка. Ситуацията се втвърдява, каза той. Дежурният по консулство е разговарял със съответните дежурни на гранично-пропускателните пунктове от гръцка страна. ГКПП Промахон ще остане затворен днес и утре и от там не дават много надежди да се постигне някаква договорка със стачкуващите, да бъдат пропуснати автомобилите.

Остава усложнена обстановката на границата ни с Гърция. На ГКПП Кулата - Промахон не се пропускат никакви коли. Около 106 ТИР-а чакат на пункта. Останалите пунктове на българо-гръцката граница работят и не са били блокирани през нощта. Няма информация дали днес ще се блокират ГКПП-та от гръцките фермери. На ГКПП Калотина е въведена следната организация на преминаване: леките автомобили с регистрация на държави – членки на Европейски съюз и гражданите на съюза, в това число българските автомобили, ще влизат през граничния пункт, без да получават единен електронен фиш и няма да им се налага да спират и закупуват винетни стикери от гишетата на Управление „Пътни такси и разрешителни” на пункта. Влизащите в страната европейски граждани ще имат задължението да си закупят винетки от най – близките бензиностанции. Организацията на движение е в сила и на ГКПП „Капитан Андреево”. На граничния пункт са обособени три коридора за влизащите в страната МПС, с регистрация на държави, които не са членки на ЕС. Те ще получават единен електронен фиш. В останалите седем платна ще се движат МПС с регистрация на държави-членки на ЕС, които ще преминават без единен електронен фиш. Те ще могат да си закупят винетни стикери от най-близките бензиностанции, намиращи се непосредствено след бариерата на граничния пункт. Препоръчва се на българските граждани, които пътуват за Турция, да използват и граничните пунктове Лесово и Малко Търново. Алтернативни маршрути на трасето ГКПП Капитан Андреево - ГКПП-Калотина са останалите ГКПП-та по границата със Сърбия - Връшка чука, Брегово, Стрезимировци и Олтоманци или към Румъния през Дунав мост и към Македония през Гюешево.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.