1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хиляди испански фермери на протест в Мадрид

Хиляди испански фермери на протест в Мадрид

Недоволни са от аграрната политика на лявото правителство

Хиляди фермери от цяла Испания се събраха в Мадрид, за да протестират срещу аграрната политика на лявото правителство. Стопаните преминаха със своите трактори и каруци, теглени от коне, магарета и волове, по централните улици на столицата и стигнаха до земеделското министерство.
 
"Селското стопанство е на смъртен одър", казват от фермерското сдружение "Алма Рурал", организаторите на протеста. Стопаните критикуват аграрната и екологичната политика на правителството на Педро Санчес и твърдят, че тя е вредна за отрасъла. Според "Алма Рурал" наложените от кабинета закони са плод на радикално лява идеология, следваща концепция, която няма нищо общо с живота на село. Мадрид наказвал всички онези, които изхранват градското население.
 
Затова протестиращите настояват за по-добро финансиране на националното производство и за забрана на внос на храни от държави, където законите не са толкова строги, или пък не се спазват. Освен това те искат разхлабване на ограниченията в ловния закон, за да могат по-ефективно да се борят срещу вълците, които всяка година нападат и убиват около 20 000 говеда и по този начин нанасят щети за милиони евро.
Испания е един от най-големите селскостопански производители в западна Европа. В аграрния сектор работят над 800 000 души. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.