1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хипермаркети в Пиринско са глобени заради наличие на храни с изтекъл срок на годност

Хипермаркети в Пиринско са глобени заради наличие на храни с изтекъл срок на годност

Най-често става въпрос за консерви, вакуумирани меса и продукти от животински произход

 

7 акта за наличие на храни с изтекъл срок на годност в магазинната мрежа съставиха инспекторите от Регионалната ветеринарномедицинска служба (РВМС)-Благоевград. Най-често става въпрос за консерви и вакуумирани меса и продукти от животински произход.

Всички нарушения са констатирани в големите хипермаркети, където контролът на стоката е по-труден. "Наложените глоби, които са от 500 до 1000 лева, са минималните, посочени в закона, тъй като това е първо нарушение на фирмите. Те са по-скоро с превантивна цел, а не с наказателна.Като цяло търговците вече са си изградили система на снабдяване и рядко им се случва да презаредят и стоката да застои. В големите магазини обаче има по някоя и друга бройка, останала след срока на годност", коментира шефът на РВМС д-р Михаил Бащавелов.

Клиентите вече рядко купуват, без да проверят докога може да се ползва, поради което няма оплакали се от натравяния с развалени стоки и върнати покупки. От началото на месеца са направени 464 проверки в магазините в региона, като в повечето не са открити нарушения.

До края на февруари в страната ще преминат пет комисии от Европейския съюз. "Нямаме данни коя от тях ще премине в нашия регион, тъй като те работят на принципа на изненадата. Едната е за хуманно отношение към животните, която засяга птицефермите. В нашия регион има само една такава в района на Сандански и в нея се отглеждат 2000 птици. Втората ще обхване кланиците, които трябва да отговарят на строги санитарни изисквания, както и да разполагат с редица лицензи за произход на месото и т.н.", допълни Бащавелов.

Предстоят инспекции по граничния контрол при преминаване на подобни стоки, като те ще обхванат пунктовете по турската, морската и западната граница на страната и важат за страни, които не са членки на ЕС.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.