1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хлебари и сладкари се учат на безопасно производство

Хлебари и сладкари се учат на безопасно производство

Няма целенасочена държавна политика по преструктурирането на хлебопроизводството

 

Първият семинар за разработване и внедряване на системата НАССР за хлебопроизводители и сладкари, организиран от браншовата федерация, бе проведен в Монтана. В продължение на три дни специалисти запознават ръководителите на фирми с добрите производствени практики, които стават задължителни през 2006 г.

Няма целенасочена държавна политика по преструктурирането на хлебопроизводството, вероятно защото то бе обявено за неприоритетен сектор от Европейския съюз. Браншът закъснява с реорганизацията, независимо, че положението не е толкова тежко, колкото в месопреработването, заяви изпълнителният директор на федерацията Петър Караиванов.

Хлябът обаче е най-консумираният продукт, защото хляб яде всеки българин. Ето защо трябва да се обърне внимание на производството му. Наложително е въвеждането на системата НАССР до края на 2006 г, която гарантира безопасността на стоката. Тя е задължителна за фирмите след приемането ни в Европейския съюз.

Заради важността на системата за бранша по предложение на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите, чийто председател е Костадин Георгиев и със съдействието на Търговско-промишлената палата Бюрото по труда ще организира курсове и за работниците от бранша. Практиката е първа в страната, но вероятно скоро ще бъде последвана и от останалите областни съюзи. НАССР е трудна за въвеждане поради финансовите разходи, но по-сериозният проблем е именно обучението на работниците към нея.

Системата е в полза не само на потребителите. Тя ще изведе на светло и фирмите от сивата икономика. Гаранция, че те ще останат на пазара и след 2006 г. е точно НАССР. На този етап две трети от тях не отговарят на изискванията й.

Трите стъпки на въвеждането на НАССР са обучението, консултацията, сертифицирането. Сертификат дава единствено българския офис на SGS, световен лидер в тази област. В първия и третия етап участва SGS, вторият е приоритет на федерацията./mont-press.com

AGRO.BG

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.