1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Хранителните добавки минават под критичния поглед на ЕС

Хранителните добавки минават под критичния поглед на ЕС

 

Около 300 подсладителя, оцветителя и овкусителя, които вече се употребяват, могат да минат през нова инспекция за хранителна безопасност, ако Европейският парламент подкрепи позицията на комитета по околната среда през юни или юли, предаде Евроактив.

Новите европейски процедури за оторизация на хранителните добавки бяха приети след като евродепутатите подкрепиха предложение на Комисията на 10 април.

Европейските регулации ще затегнат правилата за одобрение на всички добавки - подсладители, оцветители, консерванти, антиоксиданти и емулгатори.

С почти единодушно гласуване (54 гласа за и 1 против), комисията по околната среда реши, че добавките трябва да отговарят на 3 условия, за да бъдат одобрени: Не трябва да застрашават здравето на потребителите, да бъдат "технологично необходими", така че да има полза за потребителите от тяхната употреба и не трябва да подвеждат потребителите.

За тези, които са вече на пазара – около 300 – ще бъде приета програма за преоценка. Тези добавки, които не успят да отговорят на критериите ще бъдат забранени./regal.bg

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.