1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И обикновените земеделци ще могат да намалят данъците си, ако водят счетоводство

И обикновените земеделци ще могат да намалят данъците си, ако водят счетоводство

Без облагане с данъци остават субсидиите - европейски плащания и национални доплащания за 2009 година, които бяха изплатени през 2010 година

Земеделските производители, които не са регистрирани като еднолични търговци или търговски дружества, ще могат да водят счетоводство и да се облагат по същия начин, като едноличните търговци от своя бранш. Това решиха депутатите от бюджетната комисия, приемайки на първо четене промени в Закона за данъците върху доходите на физически лица.

Така вместо да декларират оборот и да плащат данък върху 40% от него (след приспадане на 60% нормативно примнати разходи, както е в момента), земеделците ще могат да водят и счетоводство. Ако желаят, производителите ще могат да формират финансов резултат и така да се прилага пряко данъчно облагане, а не да се облагат с данък върху оборота, каквото е сегашното положение и на практика прави облагането косвено.

Вносителите на законопроекта, които са от ГЕРБ, го мотивираха с обяснението, че така се дава възможност на земеделските производители да получат по-справедливо данъчно облагане, ако наистина реалните им разходи за данъчната година са по-големи от нормативно признатия размер. Ако тези оплаквания се потвърдят, при новия режим и замеделците, които не са регистринани като еднолични търговци, ще могат да платят по-малък данък в сравнение с този при облагане на целия оборот.

В същото време без облагане с данъци остават субсидиите - европейски плащания и национални доплащания за 2009 година, които бяха изплатени през 2010 година.

За 2010 г., за тази и следващите години обаче субсидиите ще формират общия размер на облагаемия доход и ще участват в изчисляването на данъчните задължения на земеделските производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.