1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И Румъния прави изследвания за птичия грип

И Румъния прави изследвания за птичия грип

На ГКПП „Дунав мост” вече няма ветеринарен контрол

 

Румъния ще изследва дивите птици по делтата на р. Дунав и в други рискови зони, тъй като откритото в Унгария огнище е от смъртоносния за хората щам H5N1. В северната ни съседка вече са изследвани 20 мъртви птици, но пробите били отрицателни.

След влизането на България и Румъния в ЕС вече няма ветеринарен контрол и дезинфекция на ГКПП "Дунав мост", съобщи началникът на Районната ветеринарномедицинска служба там д-р Атанас Атанасов. Според него на Дунав мост вече не се проверяват документите и хранителните стоки, не се контролира личният багаж, а невинаги има достатъчно бърза и точна ветеринарна информация от Румъния. От НВМС се надяват, че влизането на Румъния в ЕС е гаранция, че северната ни съседка няма да укрива информация за огнища. Отчет ще се води пред ЕК, която при случаи на заразата веднага ще уведомява ветеринарните служби на страните членки.

У нас със заповед на аграрния министър Нихат Кабил вече са затворени пазарите за търговия с живи птици, а земеделските стопани по границата ни с Румъния и по Черноморието трябва да гледат птиците си в закрити помещения.

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.