1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И силистренските земеделци получиха разяснения по Кампанията за директните плащания

И силистренските земеделци получиха разяснения по Кампанията за директните плащания

Различни въпроси и проблеми интересуват земеделските стопани по места

Кой и как ще се грижи за мерите и пасищата и какви са условията за използването на полските пътища, са сред основните въпроси, които вълнуват земеделските стопани в Силистренско. Това стана ясно по време на информационните срещи, на които те се запознаха с новостите при схемите за директни плащания през 2017-та година.

Различни въпроси и проблеми интересуват земеделските стопани по места. В Главиница например, са завели дела срещу решение на общинско предприятие да използва мерите и пасищата.

Условията за кандидатстване по схемите за директни плащания не са новост за земеделците и животновъдите,  но въпреки това често се допускали грешки, коментират експертите.

Сред другите проблеми – често се забравяло, че по схемата за агроекологични мерки, заявената площ трябва да е с промяна не повече от 10%, а животновъдите – да запазват броя на животните за определен срок.

Близо 6 000 са кандидатите, регистрирани за директни плащания за миналата година за обща площ от близо 155 000 хектара. Запазва се тенденцията всяка година земята, като количество, да намалява. През 2016-та декарите са с 10 000 по-малко от предходната. Най-много са били преди 10 години – 161 000 хектара.

Aвтор: Незабравка Кирова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.