1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И тримата задържани от "Напоителни системи" са пуснати от ареста с мярка "подписка"

И тримата задържани от "Напоителни системи" са пуснати от ареста с мярка "подписка"

Снимка:

114-ти състав на СРС не уважи искането на СРП за налагане мярка "задържане под стража"

Софийският районен съд пусна от ареста с мярка "подписка" и тримата задържани от "Напоителни системи". 114-ти състав на СРС, с председател Константин Попов не уважи искането на СРП за налагане мярка "задържане под стража", съобщиха от съда.

В мотивите си съдът посочи, че от събраните до този момент доказателства не става ясно, че със сключването на двата инкриминирани договора, тримата обвиняеми - Георги Харизанов, Радослав Чеглайски и Стайко Ганчев, са нанесли значителни имуществени вреди на дружество "Напоителни системи". Обвинението не е конкретизирало размера на нанесената вреда в цифри, поради което не може да се прецени степента на обществена опасност на деянието. Поради това съдът прецени, че на този етап не може да се направи обосновано предположение и наложи мярка "подписка" на тримата. При жалба или протест, делото е насрочено за разглеждане пред СГС за 15 октомври 2013 г. от 10 ч.

Софийският районен съд гледа вчера, 9 октомври, мерките на тримата задържани от "Напоителни системи" Стойко Ганчев, Георги Харизанов и Радослав Чеглайски. На 7 октомври Софийска районна прокуратура (СРП) повдигна обвинения на изпълнителния директор на "Напоителни системи" ЕАД - Стайко Ганчев и на членовете на борда на директорите на същото дружество - Георги Харизанов и Радослав Чеглайски, за извършено престъпление - съзнателно сключване на неизгодна сделка, като Ганчев е извършител, а Харизанов и Чеглайски са помагачи.

Прокурорите по делото – Белчев и Христова заявиха, че от това са произлезли сериозни щети. Членовете са упълномощили изпълнителния директор да сключи договор за борсово посредничество за продажба на метални тръби, помпи и напоителни съоръжения на значително по-ниска цена от средната за подобно качество метали. Цените предстои да се установят със счетоводна експертиза. Към момента, според събраните доказателства и проучване на пазарите, цената варира между 360 и 500 лв. на тон, а цената, на която са продадени тръбите е до 200-270 лв. на тон. Проучването е извършено от водещия проверката служител. Прокурор Белчев не знае каква е борсовата цена, но цените в България са значително по-високи. Лицата, които са извършили сделката са били длъжни да проверят цените, тъй като дружеството е обект с национално значение. Няма данни за конфликт на интереси с фирмата, която е изкупувала тръбите.

Прокурор Христова добави, че по договор са заложени 100 хил. тона за продажба. Сключени са общо 25 договора с различни фирми. Стойко Ганчев изпраща заповед по райони за инвентаризация с цел продажба на дълготрайните материални активи.

Ръководството на "Напоителни системи" е било наясно с какво количество тръби за продажба разполагат. В договорите са уговорени и високи неустойки при неизпълнение. Всички разходи за демонтаж са за сметка на "Напоителни системи" ЕАД. Тримата обвиняеми се явиха лично, доведени от следствения арест на Г. М. Димитров и придружени от своите адвокати. Нито един от тях не пожела да направи отвод на съдебния състав и така се даде ход на заседанието.

Досъдебното производство срещу тримата обвиняеми е образувано на 30 септември 2013 г. и до момента са разпитани седем свидетели, назначена е комплексна технико-икономическа експертиза. От разследването по делото до момента е установено следното:

"На 2 ноември 2011 г., в гр. София е било проведено заседание на Съвета на директорите на "Напоителни системи" ЕАД, на което тримата обвиняеми взели решение за извършване на опис, инвентаризация и бракуване на 100 хил. тона скрап от черни и цветни метали – части от съоръжения, използвани за напояване на земеделски земи на територията на цялата страна. Съгласно това решение, последващата продажба на тези метали, следвало да се извърши на Софийската стокова борса (ССБ) в срок до 31 декември 2012 г. на най-високата цена на тон, предложена на сесията на борсата.

След това решение – на 3 ноември 2011 г., изпълнителният директор на "Напоителни системи" ЕАД – Стайко Ганчев съзнателно сключил неизгодна сделка - договор за поръчка с борсов посредник от ССБ, от която е произлязла значителна вреда за предприятието "Напоителни системи" ЕАД и деянието представлява особено тежък случай. От борсовия посредник били сключени две сделки – едната за продажба на 500 тона скрап от черни метали на цена 200 лева за тон, а другата – за продажба на 1 500 тона скрап на цена 270 лв. за тон.

Цените, на които са били извършени продажбите са значително по-ниски от средната пазарна цена на метали от същия вид и качество, като дори разходите по демонтажа били за сметка на увреденото дружество. От сключването на неизгодната сделка за "Напоителни системи" ЕАД са произлезли значителни вреди. Случаят е особено тежък предвид необходимостта от парични средства за дружеството и тежкото му финансово състояние. Извършеното престъпление е довело до нарушаване на нормалното функциониране на дружеството за изпълнение на целите и задачите, свързани с подпомагане на дейността на МЗХ по провеждането на държавната политика на страната в областта на селското стопанство. БГНЕС припомня, че в края на юни тази година министър Димитър Греков спря всякакви разпоредителни сделки със собственост на "Напоителни системи".

Стайко Ганчев, изпълнителен директор на "Напоителни системи", обясни тогава, че е спрян процесът на бракуването на негодните съоръжения: Около 15 000 тона негодни съоръжения на дружеството са бракувани за последната година и половина. Процесът не е хаотичен, доста подреден, имаме документи за абсолютно всичко. Благодарение на този процес фирмата успя да се стабилизира финансово", коментира той тогава и добави, че приходите от това нещо са 4,5 млн. лв. През 2012 и 2013 година в бюджета на МЗХ не бяха предвидени средства за "Напоителни системи" и дружеството не е получило нито през миналата година, нито през тази финансиране от министерството, въпреки че извършва важни за страната дейности, обясниха през месец юни.

Изпълнителният директор на дружеството напомни на депутатите, че със заповед на земеделския министър Мирослав Найденов в началото на тази година беше определена цена за гравитачно доставяна вода от 0,24 лв./м3 без ДДС. За 2013-та "Напоителни системи" ЕАД има сключени договори за поливане на около 340 000 дка със земеделски производители, по данни на дружеството в страната има около 3,3 млн. дка поливни площи т.е "Напоителни системи" отговаря за напояването на около 10% от площите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.