1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И трите власти у нас се втурнаха срещу птичия грип

И трите власти у нас се втурнаха срещу птичия грип

По разпореждане на главния прокурор Никола Филчев Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура ще инициират срещи и обмен на информация с компетентните органи на министерствата на здравеопазването, на земеделието и горите на държавната политика при бедствия и аварии, за да се набележат мерки за активни превантивни действия срещу разпространението на птичия грип

 

Заради реалната заплаха от нахлуване на птичи грип в нашата страна, трите власти в България излязоха с бързи и адекватни планове, препоръки и мерки срещу опасната болест. Кабинетът одобри план за действие срещу епидемия, предизвикана от вируса H5N1, която ще се финансира с 3,6 млн. лв. Парламентът след ожесточен спор прие декларация за спиране на опасността от разпространяване на заразата, а прокуратурата разпореди стриктен обем на информация между всички ведомства и институции в държавата, заради пламналата от грипа една трета от съседна Турция.

Здравното министерство ще отпусне 3,6 млн. лв. за финансиране на приетия на от Министерски съвет национален план за  готовност при грипна пандемия. След преглед на изпълнението на плана и евентуалното изразходване на средства, през втората половина на годината има възможност за компенсирането им от държавния бюджет, каза здравният министър Радослав Гайдарски след заседанието на кабинета. Предстои изграждане на вътрешен пандемичен комитет, който да координира изпълнението на плана.

Няма нужда хората да се презапасяват с "Тамифлу", тъй като препаратът се ползва за лечение на вече заразени от птичи грип лица. Страната ни разполага с 2000 опаковки от ваксината, договорени са още 1000 опаковки, а 500 са на разположение за хората, работещи в евентуални огнища на застрашените райони като Шабла, Дуранкулак, Варна и Бургас.

Народното събрание одобри в пленарна зала декларация с включен текст за подкрепа на предприетите до момента от правителството действия за гарантиране на здравето на хората и на животните.

Депутатите решиха, че правителството трябва да осигури пълна и достоверна информация за реалното състояние на необходимите количества ваксина, защитни облекла и апаратура.

По разпореждане на главния прокурор Никола Филчев Върховната касационна прокуратура и Върховната административна прокуратура ще инициират срещи и обмен на информация с компетентните органи на министерствата на здравеопазването, на земеделието и горите на държавната политика при бедствия и аварии, за да се набележат мерки за активни превантивни действия срещу разпространението на птичия грип. Указания за взаимодействие с останалите държавни органи са разпратени и до апелативните и окръжните прокурори.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.