1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. И в големите градове ще получават от парите за селските райони

И в големите градове ще получават от парите за селските райони

 

"Преработвателните предприятия в големите градове могат да кандидатстват за финансиране от Европейския селскостопански фонд за развитие на селските райони, независимо че не се намират на тяхна територия. Според критериите на Европейския съюз селските райони в България съставляват около 90% от територията на страната. Ако се кандидатства за подпомагане в областта на подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горския сектор обаче, финансирането ще важи за цялата територия на България." Това съобщи шефът на дирекция в земеделското министерство Милослава Георгиева при поредното обществено обсъждане на националния стратегически план и програмата за развитие на селските райони за периода 2007 - 2013 г. На заседанието на правителството в четвъртък се очаква стратегическият план да бъде приет.

В него, както и в програмата за развитие на тези райони е записано, че по първа ос "Подобряване на конкурентоспособността на земеделския и горския сектор" за седемгодишния период до 2013 г. ще бъдат отпуснати над 1.2 млрд. евро. От тях 984 млн. евро са средствата от Европейския съюз, а останалите са бюджетното съфинансиране. Общо по четирите стратегически цели за развитие на селските райони до 2013 г. страната ще получи 3.2 млрд. евро. Освен по първата ос парите ще се дават за агроекология и подобряване състоянието на земята, за инфраструктурата в селата и за фермерските организации по оста ЛИДЕР. Някои от мерките ще влязат в сила от 2009 г., след като българските компании и фермери се подготвят за тях. За да усвоят парите още от следващата година, българските фермери и преработватели трябва да подготвят първите си проекти най-късно до средата на 2007 г., поясни зам.-министърът на земеделието Димитър Пейчев.

В областта за повишаване на конкурентоспособността на селския и горски сектор кандидатите могат да изработят проекти по следните мерки - модернизиране на земеделските стопанства, покупка на трактори и комбайни, разработка на нови продукти, възстановяване на съоръжения, унищожени от природни стихии и др. Ще се подпомагат и проекти, които целят да се повиши качеството на продукцията. Средства ще се отпускат и при създаване на стопанства на млади фермери. Всеки новорегистриран фермер на възраст до 40 години (според критериите на ЕС се води млад фермер) ще получи безвъзмездно до 25 хил. eвро (50 хил. лева) за консултантска помощ. Парите ще се дават за изработване на бизнес план, който трябва да бъде изпълнен до 5 години. В случай на неизпълнение парите се връщат.

Европейски анализатори обаче смятат, че поради техническата си неподготвеност България и Румъния трудно ще усвоят голяма част от парите през 2007 г. Директорът на Европейския институт за икономически анализи Николае Иду е обявил пред румънската преса, че двете страни ще могат да усвоят едва 5% от парите за първата година след присъединяването си.

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.