1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Идея за доброволна комасация

Идея за доброволна комасация

 

Възможностите българските фермери да получават повече пари от евросубсидиите са пряко свързани на първо място с уедряването на земеделските земи. Това, разбира се, трябва да стане на доброволен принцип, но от областната дирекция по земеделие обръщат внимание на земеделските производители, че подпомагането от догодина ще бъде на единица земеделска площ. Но площ, която се обработва и дава продукция. За пустеещи земи никой не дава субсидии. Това каза експертът от областната дирекция "Земеделие и гори"-Монтана, инж. Людмил Коцев. Агроминистерството обмисляло да се промени Законът за собствеността върху земеделските земи. Целта е, ако веднъж собственикът е окрупнил земята си, неговите наследници да не могат да я раздробяват. Поправките в закона ще дадат възможност да се променят плановете за земеразделяне, ако собствениците на ниви в едно землище желаят да ги окрупнят. Обединяването на парцелите по желание на собствениците ще бъде много по-ефективно от налагането на данък, смятат вносителите на промените в закона. Това било и мнението на министър Нихат Кабил. Според него въвеждането на данък е репресивна мярка, която не би дала в момента очаквания резултат. Такава мярка би била полезна, когато земеделските имоти започнат да се оценяват по тяхната доходност. И данъкът не може да бъде само върху пустеещите земи, защото те не могат конкретно да бъдат идентифицирани. Обратно на това мнение са някои едри земеделци, крупни собственици на земи, които са дискутирали по проблема в Министерството на земеделието и горите. Тяхното становище е било, че собствениците на земя, които не я обработват, трябва да я продадат, или да я дадат под аренда. Така данъкът ще се плаща от тези, които я работят. Това са поискали и представители на фирми за недвижими имоти./mont-press.com
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.