1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. IFOAM Organics Europe с критики към драфтовете на НСП на страните членки

IFOAM Organics Europe с критики към драфтовете на НСП на страните членки

Не са достатъчно амбициозни по отношение на биоземеделието

IFOAM Organics Europe предупреждава, че драфтовете на Националните стратегически планове на 19 от страните членки не отговарят в достатъчна степен на амбициозните европейски цели за развитието на биоземеделието.

Ян Плаге, президент на IFOAM Organics Europe, посочва, че има сериозно разминаване между европейските амбиции за 25% биосертифицирани площи и слабите мерки и бюджети, заложени към момента в много държави членки.

Според него биологичните фермери трябва да бъдат възнаградени с добри нива на финансова подкрепа заради приноса си към опазването на околната среда и ползите за обществото. Според него не е честно някои страни членки да предвиждат същите нива на плащане за биоземеделие, както и за конвенционалното земеделие. Това няма как да действа стимулиращо за фермерите да преминат към биото.

Увеличаването на подкрепата за биопроизводството е умен политически инструмент, който ще гарантира, че ОСП ще изпълни обещаните цели.

В някои страни, като Франция, ситуацията е особено тревожна, защото в драфтовете на НСП те предвиждат дори по-ниско подпомагане за биоземеделие в сравнение със сегашния програмен период, като е посочено, че биоземеделието ще получава същите нива на плащане като при екосхемите и за земите с висока природна стойност.

В Германия биофермерите са поставени под риск от загуба до 80 евро на хектар в сравнение със сегашните нива на подпомагане. Мерките, описани в плановете на Испания и Полша, остават нестабилни. В други страни членки целите за развитието на биоземеделието не са достатъчно амбициозни.

Австрия, например, която към момента има 26% биосертифицирани площи, си поставя за цел този процент да стане 30 до 2030 г.

В някои страни като Испания, Италия, Литва и Финландия асоциациите на биоземеделците дори не участват в консултациите по изготвянето на стратегическите планове.

В становището на IFOAM Organics Europe се посочват и позитивни тенденции – някои от страните членки имат ясни национални цели и реалистични бюджети, както и мерки, с които да ги постигнат. Това са Белгия, Хърватска, Дания и Унгария.

IFOAM Organics Europe призовава ЕК да даде гаранции, че страните членки ще ревизират драфтовете на НСП, като заложат по-добри мерки и адекватни бюджети, които да гарантират увеличаване дела на биоземеделието.

Организацията напомня, че още през 2020 г. ЕК е направила препоръки към страните членки, които трябва ясно и точно да заложат в своите планове как ще бъдат изпълнени целите на Зелената сделка и да се фокусират върху мерки за увеличаване на биопроизводството. Трябва да се предвидят мерки за техническа подкрепа, обмяна на добри практики и иновации в биоземеделието, и използване на инструментите на ОСП - като еко схеми и практики за опазване на околната среда.

През юни тази година IFOAM Organics Europe публикува свой доклад, в който се посочва, че от 2023 г. ЕС трябва да предвиди от 3 до 5 пъти по-висок бюджет в сравнение със сегашния за преминаване към биоземеделие и увеличаване на биосертифицираните площи. От своя страна пък страните членки, в зависимост от нивата на развитието на биоземеделието и от поставените цели, трябва да осигурят 10 пъти повече средства от националните бюджети за биопроизводство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.