1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Икономисти: Да се намали осигурителното бреме върху бизнеса

Икономисти: Да се намали осигурителното бреме върху бизнеса

Снимка:

Растящите разходи за труд при липса на работна ръка в земеделието обричат бизнеса на фалит

Незабавно трябва да се намали осигурителното бреме върху бизнеса. Това е една от целите в алтернативния бюджет по време на политическа криза, който експерти предложиха. Според икономистите, растящите разходи за труд при липса на работна ръка в селското стопанство обричат бизнеса на фалит.

Огромното облагане върху труда в България в съчетание с по-големите разходи на работодателите ще ги принуди да приключат или да сменят посоката на бизнеса си. Според Николай Вълканов от Фондация „ИнтелиАгро“, решение по въпроса не се търси.

Според експертите от Института за пазарна икономика при високия бюджетен излишък от над 4 млрд. лева, натрупан през 2016-та, по силите на правителството е до края на годината да преведе директните плащания на земеделските производители, независимо от това, че не са заложени в бюджетната рамка.

Припомняме изказване, което Десислава Танева направи преди месец. Министърът в оставка обяви за намеренията на кабинета да изплати още през декември 600-те милиона лева по схемата за единно плащане на площ СЕПП.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.