1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има готовност за интервениране на пазара на зърно

Има готовност за интервениране на пазара на зърно

Подготвен е проект на постановление на МС с конкретните параметри на интервенцията, който трябва да бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет

 

Има готовност за интервениране на пазара на зърно, заяви заместник – министър д-р Светла Бъчварова на заседанието на Консултативния съвет по зърното. Подготвен е проект на постановление на МС с конкретните параметри на интервенцията, който трябва да бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет,  посочи тя. Икономическата и финансовата обосновка на проекта за интервенция са  съгласувани с Министерство на финансите, уточни заместник-министърът.

Интервенирането да бъде в началото на 2006г., предвижда постановлението. Ще се изкупува втора Б група хлебна пшеница, като общото количество се предвижда да е 150 000 тона. Няма определена цена, засега такава се дискутира, а и определянето й няма да е окончателно, и ще може да бъде променяна по време на самата интервенция, ако пазарната ситуация се промени. Калкулацията на цените е на база разходи за производство, съхранение, и транспорт, посочи г-жа Бъчварова.

Дългогодишно убеждение е, че координацията на процесите по веригата Зърно-Брашно-Хляб налагат тя да се извършва в рамките на едно административно ведомство, съобщи след заседанието председателят на КСЗ Георги Попов. Браншовите организации, представени в Консултативния съвет по зърното се обединиха около становището, че това администриране следва да се извършва в Министерство на земеделието и горите.  Те подписаха обща декларация, която предлагат Министърът на земеделието и горите Нихат Кабил да внесе в Министерски съвет за обсъждане и приемане до края на тази календарна година.

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.