1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има осигурени средства за съхранение на зърното

Има осигурени средства за съхранение на зърното

Изискване е зърното да отговаря на качествени показатели по БДС 602-87 - I-ва, II-ра, II-ра Б група

 

Както всяка година, и сега Държавен фонд "Земеделие" осигурява целева субсидия за покриване на част от разходите на земеделските производители за съхранение в лицензирани публични складове и регистрирани зърнохранилища на пшеница за хляб от реколта 2005. Общият размер на предоставените средства за страната е 2 250 000 лв. Максималният добив от декар, върху който може да бъде изплатена целева субсидия, е до 350 кг/дка в зависимост от средния добив за страната. За да се ползва тази целева субсидия, едно от изискванията е регистрацията като земеделски производители.

Кандидатстващите за пари по тази финансова линия на фонда трябва да имат сключен договор за влог на зърно с лицензиран публичен склад или регистрирано зърнохранилище за съхранение на количества пшеница за хляб, произведени от тях, както и складов запис за влог на зърно, издаден от лицензиран публичен склад.

От своя страна лицензираните публични складове за зърно и регистрираните зърнохранилища са длъжни да застраховат вложеното зърно от името и за сметка на земеделския производител срещу пожар, наводнение и земетресение, както и да представят в областната дирекция на ДФ "Земеделие" до десето число на следващия месец справка за издадените складови записи и съхраняваните от тях количества зърно. Експерти от областната дирекция пък извършват ежемесечна проверка в лицензираните публични складове за зърно и регистрираните зърнохранилища за съхраняваните от тях количества пшеница по складови записи, договори за влог на зърно и в силозите.

По тази целева субсидия ДФ "Земеделие" предоставя на земеделските производители финансов ресурс за покриване на част от разходите за съхранение в лицензираните публични складове и регистрираните зърнохранилища на пшеница за хляб от реколта 2005 в размер на 1.50 лв./тон месечно. Изискване е зърното да отговаря на качествени показатели по БДС 602-87 - I-ва, II-ра, II-ра Б група.
Срокът за договаряне на средства по целевата субсидия е от 15 юли до 9 декември, а срокът за усвояване на средствата е до 20 декември./posredniknews.com

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.