1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има победител в конкурса за проект на „ЗАСЛОНЪТ 2050“ на Витоша

Има победител в конкурса за проект на „ЗАСЛОНЪТ 2050“ на Витоша

Представените 17 проектни предложения бяха оценявани на три етапа

На 3-и октомври 2017 г. в 18:00 ч. в Детския екостационар „Бели брези“ на Витоша се състоя тържествена церемония за обявяване на победителя в конкурса за проект „ЗАСЛОНЪТ 2050“.

Присъстваха членовете на журито с председател проф. д-р Христо Пимпирев, инициаторите – дружество МОМЕРИН, ДПП „Витоша“, представители на държавните институции ИАГ, ЮЗДП, РДГ София, на бизнеса, медии и много гости.

Всичко започна през месец май 2017 г. по инициатива на арх. Андрея Момерин.

Идеята е да се възстанови малък заслон с размери 3 х 4 метра, изграден преди 50 години в местността Три кладенци на Витоша, от който са останали само част от основите, като в същото време се демонстрира архитектура на бъдещето с използването на съвременни, устойчиви материали, които не замърсяват околната среда. Новият заслон ще бъде изграден, сглобен тренировъчно, поставен, ползван и разрушен след време без да нанася поражения на природата, с която сме свързани. Той ще бъде изграден по принципите и методите на устойчивото строителство и архитектура, в суровите условия на планината, на близо 2000 м н.в.

Пред участниците в конкурса бяха поставени задължителни условия, на които трябваше да отговарят проектните им предложения, сред които: възможност за зареждане на малки електронни устройства, достъп до интернет, съхранение на електроенергия, достъп до материали за първа медицинска помощ, достъп до важна туристическа информация, наличие на сигнализация при мъгла.

До финала достигнаха 5 проекта.

Представените 17 проектни предложения бяха оценявани на три етапа.

Първият етап на оценка беше поверен на компетентно жури в състав: геологът и полярен изследовател проф. д-р Христо Пимпирев, ландш. арх. Снежана Петрова – директор на ДПП „Витоша“, арх. Борислав Игнатов – председател на КАБ, арх. Мартин Христов – зам.-председател на КАБ, Теренс Бекет – BREEAM експерт и Красимир Стоянов – преподавател по туризъм в НБУ.

Организаторите дадоха възможност и на основните ползватели на заслона – туристите –  също да участват в избора на окончателния проект.

Това се случи на втория етап на оценка на Черни връх на 27-и август т. г. и тази дата не беше случайно избрана. На 27 август 1895 г. се е състояло първото организирано изкачване на Черни връх, поставило началото на организирания туризъм в България. Всяка година в края на месец август на витошкия първенец се събират туристи от цялата страна, за да отдадат почитта си към Алеко Константинов – Щастливеца, по чиято идея се е състояло първото изкачване на върха.

Процесът на гласуване през втория етап продължи до 15 септември.

Третият етап на оценка беше осъществен от учениците от 5 „а“ клас на столичното 38-мо ОУ „Васил Априлов“. Децата също излъчиха своя фаворит на 26 септември, когато проектантите се срещнаха с учениците и отговаряха на техните въпроси.

На финала, който се състоя на 3-и октомври 2017 г., петчленното жури се срещна с проектантските екипи на 5-те проекта, достигнали до финала. Архитектите отговаряха на поставените въпроси. След приключване на разговорите и обсъждане на резултатите от вота на туристите и децата, журито излъчи за победител в състезанието проекта на архитектурния екип в състав:

Мария Стайнова, Виолетка Славова, Иванка Иванова, Красимир Крумов и Даниела Славова

Фаворитът на детското жури e архитектурният проект на Стиляна Зенгилекова и Ирена Мирчева.

Дирекцията на Природен парк „Витоша“ връчи на всички финалисти специално изработени фотоколажи, запечатали знакови моменти от проведените срещи, поздравителни адреси и изданието от поредицата на Библиотека „Витоша“ „Природното богатство на Природен парк „Витоша“.

След приключване на този важен етап от инициативата, предстои работа по практическата реализация, за да може през лятото на 2018 г. новият заслон да стане реалност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.