1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има риск голяма част от средствата от Националния гаранционен фонд да останат неусвоени

Има риск голяма част от средствата от Националния гаранционен фонд да останат неусвоени

Целта на НГФ е да подпомогне финансирането на проекти по Програмата за развитие на селските райони

Има риск голяма част от средствата от Националния гаранционен фонд (НГФ), чиято цел е да подпомогне финансирането на проекти по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), да останат неусвоени и следователно да бъдат загубени. Това стана ясно от пресконференция на фонда с участието и на експерти от земеделското министерство. Причината е, че капиталът на НГФ - общо 238 млн. лв., трябва да бъде усвоен до края на 2015 г., а напредъкът е твърде бавен въпреки наскоро проведената информационна кампания за над един милион лева, пише "Капитал Дейли".

Фондът има възможност да гарантира кредити за близо 1.4 млрд. лв., но отпуснатите гаранции до момента са за едва 100 млн. лв., обясни Самуил Шидеров, изпълнителен директор на НГФ. Той отчете, че броят на гарантираните кредити расте през последните 6 месеца, като общият размер на отпуснатите заеми надхвърля 129 млн. лв. "Очаквам май и юни да са доста силни като месеци", прогнозира той. Въпреки това са усвоени около една десета от средствата и времето едва ли ще е достатъчно, за да се навакса до края на идната година.

Тези прогнози не са нови и заради тях още през миналата есен земеделското министерство внесе в Брюксел искане част от тези пари - 100 млн. лв., да бъдат върнати отново в ПРСР и евросубсидиите да отидат за модернизиране на напоителната инфраструктура. Без разрешение от ЕК обаче това е невъзможно, а такова засега няма. Но дори България да получи зелена светлина за прехвърлянето, то неусвоената част от останалите 138 млн. лв. пак ще бъде загубена.

Фондът бе създаден в края на 2011 г. с европейски пари, които също бяха под риск да бъдат загубени, но едва през 2013 г. подписа договори с 14 търговски банки. От тогава до днес от НГФ отчитат, че са подкрепили 225 малки и средни предприятия с проекти по ПРСР на обща стойност 129 млн. лв.

Фондът издава допълваща обезпечението гаранция до 80% от размера на кредити за проекти за модернизиране на стопанствата, за подобряване на икономическата стойност на горите и за преработвателните предприятия. Средната лихва за заемите е 6.76%. Според данните най-много издадени гаранции има за областите Пловдив, София, Стара Загора и Сливен, а повечето изтеглени кредити са до 200 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.