1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Има съмнение за Нюкясълска болест по птиците в с. Медени поляни

Има съмнение за Нюкясълска болест по птиците в с. Медени поляни

Въпреки че няма резулатати от лабораторните изследвания, унищожени са птици

 

Има съмнение за Нюкясълска болест по птиците в с. Медени поляни, община Велинград, област Пазарджик, съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба. За окончателно потвърждение на болестта са заложени проби на кокоши ембриони, а лабораторният резултат се очаква да излезе до 25.07.2007 г. /сряда/. Вирусът най-вероятно е проникнал чрез диви птици.  

Завишена смъртност при птиците в селото е забелязана в периода 17.07.2007 г.-20.07.2007 г., когато са умрели 52 кокошки в седем "задни двора". Село Медени поляни се състои от 60 домакинства, които отглеждат в "задни дворове" 390 кокошки, 12 пуйки, 5 патици и 80 гълъба. Заболяването е обхванало една от двете махали на селото.

За предпазване на другата махала в населеното място екипът от Централното управление на НВМС незабавно е наредил да бъдат умъртвени по хуманен начин и унищожени чрез загробване всички отглеждани птици в заразената махала – общо 210 кокошки, 1 патица, 8 пуйки и 41 гълъба от 31 "задни двора".

Разпоредено е извършване на дезинфекции в засегнатите дворове и в съседните на тях, както и провеждане на ежедневни клинични прегледи на отглежданите птици в селището, съобщават още от НВМС. 

 

 

AGRO.BG

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.