1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Индексът на цените на ФАО е паднал с 1.9 % през януари

Индексът на цените на ФАО е паднал с 1.9 % през януари

Основните фактори за този траен спад са условията за доставка на земеделски продукти

Индексът на цените на ФАО за храните е паднал с 1.9% през януари. За една година, намалението достига 16% и индексът се е върнал на нивото от април 2009 г.

Основните фактори за този траен спад са условията за доставка на земеделски продукти - голямо предлагане, криза в световната икономика и силен долар, анализират експертите във февруарския преглед на месечния индекс на световните цени на храните.

При зърнените култури индексът е намалял с 1.7% на фона на голямото глобално предлагане и силната конкуренция на експортните пазари, особено за пшеницата и царевицата. Индексът на цените на растителните масла е загубил 1.7% през януари, най-вече заради спада на цената на соевото масло. Индексът при захарта е спаднал с цели с 4.1% между декември 2015 г. и януари 2016 г. Това е първият спад за четири месеца, поради подобрените условия на отглеждане в Бразилия -  водещ производител и износител. Индексът на цените на месото е намалял с 1.1%, в сравнение с декември 2015 - с падащи цени за всички видове месо, с изключение на свинското, подкрепено от помощта за частно складиране в ЕС. Индексът на млечните продукти е спаднал с 3%, поради голямата наличност както в ЕС и Нова Зеландия, така и поради слабото търсене на световните пазари.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.