1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Информационна среща-дискусия на АБС се проведе в Сливен

Информационна среща-дискусия на АБС се проведе в Сливен

Срещите продължават в Котел, Стара Загора и Троян

Асоциация на българските села проведе днес в Сливен поредната информационна среща-дискусия по повод предстоящия старт на новата Програма за развитие на селските райони ПРСР 2014-2020. Събитието се проведе със съдействието на Община Сливен, като в пълната зала преобладаваха млади и инициативни хора от селата в региона, както и кметове.

Фокус на дискусията бяха темите за инвестиции в земеделски стопанства по линия на мярка 4, за изграждане и реконструкция на стопанства, както и инвестиции в нова земеделска техника. Силен интерес бе изразен към проектните възможности за инвестиции в машини за опаковане, сушене и хладилна техника.

Млади фермери от региона получиха актуална информация за инвестициите в нови стопанства, като основно интересът тук бе за създаване на градини с овощни насаждения, както и за животновъдни ферми за развитие на био-животновъдство с месодайно направление. Основните въпроси на присъстващите бяха свързани с размера на субсидиите и възможността за интегрирани проекти с едновременно кандидатстване по няколко мерки. Интерес предизвика и новата възможност за финансиране на мобилни фермерски магазини.

Кметовете на селата от своя страна приветстваха инициативите на Асоциация на българските села за привличане на инвестиции в селата и увеличаване на правомощията им, включително по линия на европейските проекти за инфраструктура и облагородяване на селата. Положително бе приет и стартът на дебат и законодателна инициатива за създаването на селска полиция, което бе подкрепено и от присъстващите земеделски производители.

СЛЕДВАЩИТЕ СРЕЩИ-ДИСКУСИИ НА АБС СА КАКТО СЛЕДВА:

04 Декември - Котел, в сградата на Община Котел
05 Декември - Стара Загора, в голяма конферентна зала на хотел Железник (срещу Автогарата)
08 Декември - Троян, в сградата на Община Троян

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.