1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Информация относно прибиране на царевицата за зърно и маслодайния слънчоглед, ход на есенна кампания 2007 г.

Информация относно прибиране на царевицата за зърно и маслодайния слънчоглед, ход на есенна кампания 2007 г.

Дълбока оран на почвата е извършена на 5 377 хил. дка, като има известно изоставане спрямо 2006 г. с около 200 хил. дка.

 

Зам.-министърът на земеделието и продоволствието д-р Светла Бъчварова и членовете на Консултативния съвет по зърно проведоха среща с председателя на Зърнения съвет на Русия и представител на руския офис на Зърнения съвет на САЩ г-н Александр Холопов в МПЗ.

Като представител на двете зърнени организации г- Холопов изрази готовност за предоставяне на информация, справки и анализи по отношение на зърнените пазари на повече от петдесет страни. По време на срещата бе обсъдено още възможността за сътрудничество и обмен на опит с Министерството на земеделието и продоволствието и браншовите организации в България.

Информация относно прибиране на царевицата за зърно и маслодайния слънчоглед, ход на есенна кампания 2007 г.

По оперативни данни на Главна дирекция "Земеделие и гори" /към 25 октомври/ приключва жътвата на маслодайния слънчоглед.Реколтирани са 5 760 хил. дка. Отчетеното производство е 522 хил. тона при получен среден добив от 91 кг/дка за страната.

Реколтирани са 81,2% от площите на царевицата за зърно, или 1 619 хил. дка. Прибрано е 211 хил. тона зърно, като отчетеният среден добив е 130 кг/дка.

Есенна сеитба

Подготовката на почвата за сеитба стартира с ускорен темп, който изпреварва с една седмица темпа на подготовка на площите от предходната година, като към 29 октомври са подготвени предсеитбено 10 232 хил. дка /9 869 хил. дка – 2006 г.

Дълбока оран на почвата е извършена на 5 377 хил. дка, като има известно изоставане спрямо 2006 г. с около 200 хил. дка.

Агрометеорологичната обстановка в страната през последните няколко дни се характеризира с положителни температури и интензивни валежи в отделни райони на страната. По информация на Областните дирекции "Земеделие и гори" обилни валежи са паднали в областите: Видин, Враца, Ловеч, Монтана, Русе, Добрич, Търговище, Шумен, Благоевград, Кюстендил, Перник, София-град, София-област, Пазарджик, Пловдив, Хасково, Сливен и Стара Загора. Незначителни са валежите и като възможност за извършване на полски работи има в областите: Плевен, В. Търново, Разград, Силистра, Варна, Бургас и Ямбол.

Поради паднали валежи с различен интензитет, се забави нормалният ритъм на прибиране на царевицата за зърно, подготовката на площите и сеитбата.

До 25 октомври са засети 6 613 хил. дка с пшеница, като темпа се забави поради влажното време. Единствено област Добрич отчитат, че сеитбата е към приключване и са засети 1 025 хил. дка.

Със зимен ечемик са засети 1 254 хил. дка, което е почти равно на площите от 2006 г.

Засетите площи със зимна маслодайна рапица през тази есен, бележат ръст с 2,2 пъти спрямо предходната година и достигат 847 хил. дка.

 

AGRO.BG

 

 

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.