1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Институциите ще правят оглед на есенниците

Институциите ще правят оглед на есенниците

Производителите са намерили вратичка в закона за своите протести

 

Областният управител в Плевен Цветко Цветков изрази подкрепата си за компенсиране щетите на зърнопроизводителите в резултат на сушата, но смята, че техният протест е прекален. Според него трябва да се изчакат мерките от страна на Министерството на земеделието и горите. Той обясни, че на заседание, в което е участвала и Сийка Попова, директор на Областната дирекция "Земеделие и гори" в Плевен е обсъждан механизъм за компенсиране на зърнопроизводителите. "По същество е даден ход на писмо от петък от Министерството на земеделието и горите, в което се посочва, че въз основа на устно разпореждане на министър Кабил и на зам.-министър Бъчварова през следващите седмици по искане на земеделските производители трябва да бъде направено обследване на засегнатите райони. Комисиите, които ще правят обследването, ще изготвят констативни протоколи за пропаднали площи с есенници, за площите, които трябва да бъдат реколтирани за фураж, както и за площите, които трябва да бъдат презасети с други култури. На базата на тези експертни оценки ще се предприеме компенсиране на всеки засегнат производител", каза г-н Цветков. Той уточни, че

зърнопроизводителите са намерили законова вратичка – чл. 11 от Закона за манифестациите, митингите и събранията. В нормативната разпоредба се казва, че се уведомява писмено общественият народен съвет или кметствата за времето и пътя на движение, но не се иска разрешителен режим. Това писмено уведомяване, обаче, трябва да стане най-малко 5 дни преди провеждането на манифестацията. А плевенските зърнопроизводители са връчили намерението си за протестни действия едва вчера.

"В документа, който получих, има посочена една единствена цел – да се обяви бедствено положение от страна на правителството. Това не може да стане веднага, защото първо трябва да бъде направен анализ на щетите и да бъдат ясни засегнатите райони. Едва след това може да се говори конкретно за компенсации. Някой е внушил на тези хора, че демонстрацията ще обърне вниманието на ЕС към България и че това ще даде възможност да се "отключи" фонд от 200 милиона лева от Министерството на бедствията и авариите, които да бъдат дадени за компенсиране на зърнопроизводителите. Това е грешна посока според мен", смята областният управител. Според него става дума за договорености между национални и регионални структури на производители, които са предупредени, че носят отговорност за действията си.

 

 

AGRO.BG

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.