1. Начало
  2. Новини
  3. Институции
  4. Интерес към отглеждането на овце за месо в страната ни проявява Нова Зеландия

Интерес към отглеждането на овце за месо в страната ни проявява Нова Зеландия

Посланикът на Нова Зеландия ни предлагяа сътрудничество по отношение на отглеждането на овце за месо

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов се срещна с посланика на Нова Зеландия в Белгия, Люксембург, България, Румъния, Европейския съюз и представител на Нова Зеландия в НАТО,със седалище в Брюксел, Н. Пр. Питър Кенеди в МЗХ. По време на срещата двамата обсъдиха бъдещето на Общата селскостопанска политика. Министър Найденов посочи, че България, както и по-голямата част от страните членки на ЕС настояват бюджетът за земеделие на Европейската Общността да се запази, както досега в размер на 48 % . В същото време други страни искат процентът за земеделие да бъде редуциран до 33. Освен това България настоява и за по-бързото изравняване на субсидиите между старите и новите страни членки, посочи министърът.

Двамата обсъдиха двустранното сътрудничество в областта на земеделието и обменът между двете страни със селскостопански и хранителни стоки. Министърът посочи, че  продуктите на Нова Зеландия са добре приети на българския пазар, но стокообменът между двете страни е слаб и трябва да се работи в посока на разширяване.          

Посланик Кенеди предложи сътрудничество по отношение на отглеждането на овце за добиване на месо. От своя страна министърът подчерта, че политиката на МЗХ е насочена приоритетно към фермите, които произвеждат месо. Една от основните причини затова е излишъкът на месо, който съществува на европейския пазар в момента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.